Som offentligt ansat har du tavshedspligt
Det indebærer bl.a., at du ikke må videregive fortrolige oplysninger, som du får adgang til i forbindelse med dit arbejde til uvedkommende. Det kan være oplysninger om patienter, borgere eller medarbejdere, som du behandler oplysninger om eller i øvrigt kommer i kontakt med gennem arbejdet. Det kan også være oplysninger om sygehuset eller i bred forstand hele regionen, som forventes behandlet fortroligt.
Tavshedspligten er ikke absolut. Som myndighed kan og skal vi f.eks. videregive fortrolige oplysninger til andre myndigheder, når det er relevant og følger af lovgivningen.
Hvis du bryder sin tavshedspligt som ansat, kan du blive mødt med ansættelsesretlige reaktioner og i grove tilfælde eventuelt blive straffet. Brud på tavshedspligten kan også medføre, at vi som myndigheden må betale erstatning eller godtgørelse til den, som oplysningerne vedrører.
Tavshedspligten gælder både under din ansættelse, og efter at ansættelsen er ophørt. Som tidligere ansat må du således heller ikke uberettiget videregive eller udnytte fortrolige oplysninger, som du har fået kendskab til i forbindelse med dit arbejde for det offentlige.
Du kan i forbindelse med din ansættelse blive bedt om at underskrive en tavshedspligtserklæring, hvis din ledelse vurdere dette nødvendigt ift. udøvelsen af dit hverv.